Cal·ligrama BCN

Serveis culturals

La sireneta de la mar

sireneta cope

“Mar endins, enllà d’enllà, l’aigua és tan blava com els pètals del blau més blau, pura com el cristall més transparent, però és molt fonda, tan fonda, que no hi podria arribar cap àncora.”

Com un petó estroncat a l’últim segon, no et pots quedar sense final.

Si la filla del mar contempla el blau és perquè sap que morirà a l’alba.

Les sirenes podien pujar a la superfície quan complien quinze anys. Quan és el torn de la Sireneta, s’enamora del príncep i en una de les visites al món dels humans, el salva d’ofegar-se durant un naufragi.

Un cop torna a les profunditats, queda molt encuriosida per conèixer què passa quan els humans moren ja que sap que, quan arribi la seva hora, desapareixerà convertida en escuma de mar. L’àvia li explica que els humans tenen una ànima que puja cap al cel i es queda tant impactada per aquesta imatge etèria i per l’amor que sent pel príncep que acaba fent un pacte amb la bruixa del mar.

Haurà de cedir la veu, la més bonica que ningú ha sentit mai, i a canvi, obtindrà unes cames que li permetran seduir el príncep. La bruixa l’adverteix que una vegada es prengui el beuratge que li ha preparat, cada cop que camini, sentirà com si un ganivet li fes rajar la sang.

Sap que només aconseguirà una ànima si el príncep s’enamora d’ella i es casen. Si no ho fa, haurà d’esperar que la mort la vingui a trobar l’endemà i mai més tornarà al mar.

A l’inici ell l’acull al palau i li ofereix totes les atencions, però aviat l’abandona per unir-se en matrimoni a una altra dona.

La sirena convertida en humana contempla tot allò al qual va renunciar, sent l’espasa de l’abandonament i es desespera pensant que, per amor, acabarà reduïda a unes crestes d’escuma blanca.

Les germanes l’intenten ajudar canviant els seus cabells llargs per una daga que la bruixa els ha proporcionat. La Sireneta l’haurà de clavar al pit del príncep i deixar córrer la sang d’aquest pels seus peus perquè les cames tornin a ser una cua de peix i pugui submergir-se per viure 300 anys més.

Contemplant el cos de l’estimat dormint al costat de la seva nova esposa, no va ser capaç d’enfonsar-hi la daga i acaba llençant-se al mar. Però no desapareix, sinó que es converteix en una filla de l’aire, un esperit etern que viurà al cel.

L’escultura de la capital danesa explica la història d’una sirena que no pot unir-se a l’humà, però també la d’Andersen, que no va poder viure amb un home, Edward Collin, al seu costat.

Seguim el fil de l’amor al llarg dels anys, des de l’època clàssica fins a l’actualitat, a la ficció i a la realitat, al divendres d’art .

Divendres 4 de març, a les 17:45h, visitem l’exposició “T’estimo? Una història de l’amor i el matrimoni, al Museu d’Història de Catalunya.

Si voleu gaudir de la veritable versió d’aquests relats que han esdevingut un clàssic universal, us recomanem l’edició de Combel: Els millors contes de Hans Christian Andersen, amb unes il·lustracions delicioses de Jordi Vila.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Informació

This entry was posted on Març 3, 2016 by in Art, Barcelona, Literatura, Uncategorized.
%d bloggers like this: